středa 13. listopadu 2013

   Dlouho jsem se tu nezmínila o tom, co se děje na naší zahradě. Stromy, které jsme zasadili loni na podzim, až na jednu meruňku a jednu hrušku, zimu přežily. V létě už jsme sklidili misku moruší a aronií. Letos v dubnu jsme na zahradu zasázeli 70 keřů a téměř všechny už v létě kvetly. Teď v listopadu jsme stihli zasadit ještě dalších 30 keřů a poslední dva stromy, hrušně máslovky.
   Zjistila jsem, že bych mohla sázat keře a stromy po zbytek života, jak moc mě to baví. Je to trochu  jako stavebnice pro dospělé. Orientujete se podle cedulek na keříčcích, na kterých je uvedeno, jak vysoký a široký keř jednou může být, případně, jakou barvou pokvete a jak moc bude vonět. A podle toho keře umístíte buď k plotu nebo do prostoru, malý k velkému, nebo velké k sobě. A po pár letech můžete porovnat, jak moc se vaše představy lišily od reality. :)
   Ačkoliv jsem při výběru keřů měla na mysli především permakulturní hlediska, zjistila jsem, že jakmile má cokoliv na cedulce uvedeno poznámku "silně vonící", případně název obsahuje sousloví pink cloud, nebo něco na ten způsob, všechna předsevzetí jdou stranou a květináč mám ve vozíku.
   Keře jsem sázeli hlavně podél plotu, ale i dovnitř zahrady. Mým cílem je vytvořit ze zahrady postupně bohatou barevnou jedlou a vonící skorodžungli se spoustou zákoutí a úkrytů, kterou nepůjde přehlédnout jedním pohledem od plotu k plotu, ale kterou bude člověk muset postupně procházet a objevovat.
   A jaké že keře jsme to tedy zasázeli? Taky si říkáte (stejně jako já letos na jaře), že byste nedali dohromady ani dvacet různých druhů keřů, natož sto? Tak to vás uklidním, spoustu druhů jsme pořídili ve více kusech. Například nepravý jasmín - pustoryl, jehož vůni miluji, máme hned v šesti různých exemplářích. Pak tu máme kdoulovce, dříny, kaliny, tavoly, tavolníky, svídy, šeříky a zimolezy (Taky si vybavíte alespň jednu knihu amerického autora, která je prosycena vůní zimolezů?). Ostružiníky, maliníky, kamčatské zimolezy, muchovníky, rakytníky, aronie a lísky. Vajgélie, kolkwitzie, trojpuky. Růže svraskalé, růže dužnoplodé, růže mnohokvěté, růže stolisté a růže popínavé. Stromečkové hortenzie a sakuru. A taky pivoně, denivky, kakosty, listopadky a třapatky a okrasnou šalvěj, sléz maurský, brutnák a vratič.
   Důvodů pro vytváření bohatě kvetoucí, vonící a plodící zahrady je více. Kromě toho, že to bude nádhera, je hlavním smyslem kvetoucích keřů přilákat do zahrady co nejvíce hmyzu, který na jaře opyluje stromy. A bobule na keřích zase přilákají ptáky o jejichž důležitosti v sadu jsem tady už jednou psala.
   A odkud jsme to všechno k nám přivezli? Stromky a několik keřů ze zahradnictví v Uherském Ostrohu, kde mají velký výběr starých a krajových odrůd a velmi ochotnou obsluhu (která si dva týdny pamatuje, co jste kupovali minule). Keře ve Školkách v Litomyšli kde mají veliký výběr za bezkonkurenční ceny (ceny většiny kontejnerovaných keřů se pohybovaly v rozmezí od 36 do 50 Kč). A trvalky v nádherném Zámeckém zahradnictví ve Ctěnicích.
   Jednu z aronií a sakuru jsme dostali darem od Makulky, mi. a rožulky. A okrasnou šalvěj od mari.bou.
   Zahrada zatím vypadá docela prázdná. Ty tenké proutky nejsou z dálky téměř vidět. Ale už tam všechny jsou, věřte mi :)
   ...A co budeme dělat příští rok? Polykulturní zeleninové záhony! Už se nemůžu dočkat. ...A asi deset keřů se ještě vejde. Nemáte nějaký tip?
  
  













sobota 9. listopadu 2013

   Tak je na světě i druhý lustr, narazila jsem v lese na nádherné habrové listí. Vyfotila jsem několik fotek už při jeho vyrábění, kdybyste si podobný chtěli taky ušít. Je to velmi jednoduché, stačí zvládnout rovný steh na šicím stroji a pak už jen šít, šít a šít. Anebo lepit :)
   Krásný den :)