úterý 26. února 2013


   Jedna z nejzábavnějších věcí na rodičovství je čtení dětských knížek. Naprosto bez výčitek nad nimi zase s dětmi můžete trávit dlouhé hodiny :)  Znovu oživit v hlavě svoje nejoblíbenější příběhy, dočíst ty, které vás v dětství minuly a sem tam narazit na zjevení v podobě nového, současného autora.
   Mým nejoblíbenějším a trvalým zjevením je Astrid Lindgrenová. Její knížky kromě naprosté formální i obsahové dokonalosti obsahují něco, co není v literatuře úplně běžné. Jsou psány s láskou, s láskyplným ztotožněním se s hrdiny. A jsou psány s lehkostí, samozřejmostí a bezelstnou vírou v dobro a dobrý konec všeho. Ano, když čtu její knihy, mám pocit, že Astrid zná a miluje každého jednotlivého čtenáře svých knih.
   Kromě toho mě ohromuje tím, jak jsou její knihy různorodé. Jako by si před psaním nové knížky vyměnila obsah hlavy s někým jiným, kdo prožil život v jiném prostředí, s jinými zkušenostmi. A přitom jsou všechny napsány s takovou samozřejmostí, že máte pocit, že to o čem píše, musela všechno prožít na vlastní kůži.
 ...Musela to být pozoruhodná žena, dala bych nevímco za to, abych se s ní mohla setkat osobně.
  
   A jak tak přemýšlím o jejích knihách, napadlo mě, že by bylo možné na základě jejich různorodosti sestavit psychologický test podle toho, která z nich byla vaší nejoblíbenější (za předpokladu, že jste jich četli více).  :)
   Byla to Pipi Dlouhoá Punčocha? Pak vám jistě nechybí cit pro spravedlnost, velkorysost, odvaha a velké srdce ale i exhibicionismus a chuť mít vždy poslední slovo :)  Děti z Bullerbynu? Toužíte po harmonickém rodinném prostředí, po pocitu sounáležitosti a bezpečí, ctíte tradice a nikdy nezalžete. :)  Bratři Lví srdce? Pak jsou vám rodina, přátelé, přátelství a spravedlnost nade vše. Ronja, dcera loupežníka? Nejspíš vám nechybí schopnost proniknout do světů, které mnohým unikají a neváháte si ani spoustu světů vytvářet sami, po svém :)
Madynka nebo Kalle Blomkvist? Důvtip, rozhodnost a touhu po spravdlnosti byste mohli rozdávat. Že jste hodně času proleželi i v Rychlých šípech? ;)
Karkulín ze střechy? Rozhodně vám nechybí sociální cítění a že by i troška škodolibosti?
   A kdo je mezi autory dětských knih zjevením pro vás? Doporučíte mi další čtení? ;)


16 komentářů:

  1. Leničko, tak s tím plně souzním...tohle je jedna z věcí, na kterou se moc těším ...jak budu číst dětem... těším se už hodně dlouho, nejspíš od doby, co jsem vyrostla a je to trochu podezřelé, že se dětskou literaturou obklopuji...no a teď, když už mám v bříšku tvorečka, jsem to nevydržela a už si čtem:-). Je to přenádherné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoreček! Tůdlinko, moc gratuluju a těším se s Tebou! ♥

      Vymazat
  2. Luci, to je krása, to je pro mě novinka :) ...gratuluji :) Doufám že se ještě stihneme v dubnu vidět :)

    OdpovědětVymazat
  3. Leni, to je naprosto úžasné, tenhle příspěvek o Astrid ♥ Celou dobu se musím usmívat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tůůdlátko, no tedy! To je radost! ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Momentálně je mi nejbližší asi Karkulín:je v nejlepších letech,trochu při těle...Až na ty karbanátky.
    Jinak jsem milovala Ransoma,to jsem hodně prožívala a nutila do "akcí" svoje ségry,to bylo skvělý a jsem ráda,že jsme to všechny ve zdraví přežily.A stejně jako Katka se musím usmívat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohdano, to mě rozesmálo :)) ...Na karbenátky už bych si nevzpomněla, je to už pár let, co jsme Karkulína četli. Dala bych si teď jeden kapustový :))

      Vymazat
  6. Leni :o)))) Zrovna čteme s Rozinkou Děti z Bullerbynu, ty jsou asi mé nejoblíbenější :-) Ale už se těším na další kousky, co mají u nás v knihovně, jsem ráda, že teď můžu zas oficiálně chodit do dětského oddělení :-))). Teď jsem si tam pro sebe půjčila tuhle dětskou nedětskou knížku http://www.knihcentrum.cz/dcera-snehu/d-120420/, už je přelouskaná :-).

    Tůdlinko! no tohle! MOc gratulujeme, jeeeje, to je krása, malí tvorečkové! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Rozálka bude nesečtěleší dítě na světě! :)* ...Dceru sněhu jsem neznala, poohlédnu se po ní v knihovně :))

      Vymazat
  7. Lézt na strom ;o* Lununku. Děti z Bullerbynu to je dětství a taky kniha Princ a Skřivánek od Valji Stýblové, ale tu jsem si četla jako starší možná deseti-letá :o) a je to moje srdeční, to téma smrti maminky a přátelství Kristiána Prince a Nikolky Skřivánka.

    Tůdlátko♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi, Princ a Skřivánek mě minul a to jsem si myslela, že od Vlaji Stýblové jsem kdysi četla snad všechno ;) Hned se po ní podívám :)*

      Vymazat
  8. Jeje milé děkuji. Leničko na dubnové setkání se těším. V Bullerbynu jsem chtěla bydlet a nebo aspoň aby se hned vedle přistěhovola Pipi...vůbec mi to nešlo na rozum, ta její nezávislost, ale obdivovala jsem ji:-) A koukám, že některé Astrid knížky neznám, tak hurá do knihovny. Teď čteme baobabí Z domu a zahrady(Olga Černá, Eva Volfová)...takové obyčejné příběhy, co se dají zažít doma a na zahradě, ale vlastně překrásně neobyčejné,když se na to koukáte jako děti. A ktomu ty vyšívané obrázky...(připomínají mi Makčí:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Luci, já jsem na Bullerbyn věřila ještě pomalu jako dospělá ;) Z domu a zahrady je krásná knížka, taky jsme ji četly :) Těším se na duben :)***

    OdpovědětVymazat
  10. Jéé, Leni, Astrid, to je láska celoživotní! Nejdřív Pipi, tu jsem jako děcko četla snad pětkrát - a to jsem se jinak ke knížkám nevracela a hltala pořád další a další. Pak Ronja, u té jsem měla pocit, že nečtu, ale jsem všude s ní. A Dětem z Bullerbynu jsem přišla na chuť teď, s vlastními dětmi. Podvědomě tam všechna ta přání jsou... :-)
    A jak si teď užívám, že mám záminku číst si všechny ty dětské knížky znovu. Já nedám dopustit na medvídka Pů a na Daisy Mrázkovou.

    OdpovědětVymazat