čtvrtek 28. března 2013

   Kdysi jsem se v knize Jaroslava Svobody Ekozahrady dočetla o tom, co se stane, když ze sadu zmizí ptáci. Stromy přestanou plodit. Přišli na to náhodou jednou v americe, když v jednom sadu spolu se škůdci vyhubili i ptactvo.
   Ať teď listuji zmíněnou knihou jak chci, na tento úryvek nemůžu narazit, tak ho tu nebudu citovat. Vzpomněla jsem si na něj nedávno, když se v zahradě u domu, kde jsme donedávna bydleli, stal malý zázrak. Stará švestka, která už léta nerodila, se najednou obalila plody tak, že se jí pod jejich tíhou lámaly větve.
   A tehdy jsem si vzpomněla na zmíněný úryvek popisující nešťastný přehmat s postřiky a napadlo mě, že jsme u nás provedli opačný pokus. Ten rok jsme totiž do koruny téhle švestky v zimě umístili krmítko pro ptáky. Koruna pak byla po celou zimu a jaro pořád plná nejroztodivnějších ptáků.
   A možná, že to bylo i úplně jinak, co já vím.
   Každopádně by mě teď zajímalo, jaký užitek budeme mít letos z toho, že máme každý den srnky až u domu :)
   Krásný zimní Zelený čtvrtek vám všem :)


9 komentářů:

  1. Na podzim ojedené švestky? :-) Nám chodí srnky na třešně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, nám zatím jen jedly rajčata a roztahovaly stará jablka z kompostu po celé zahradě. Chtěla bych nějakou švestku i pro nás... :)

      Vymazat
  2. To se mi líbí!
    To budu citovat!
    Až mi zas bude někdo říkat, že něco dělám zbytečně ... :o).
    Dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roso, no mě babička včera řekla, že se právě někde dočetla, že ptáci přenášejí klíšťata a že už je krmit nebude. Ale dnes jsem ji viděla a sypala dál... Asi je to jako všechno o úhlu pohledu ;)

      Vymazat
  3. no, ze srnek máte rozhodně krásný výhled ... na srnky a taky na jablka roztahaná z kompostu... Teď už jen Leni napsat knihu o srnkách a roztahaných jablkách z kompostu, příčinná souvislost je zřejmá...

    OdpovědětVymazat
  4. ..stejně je nejlepčí ten plot před těmi srnami ♥♥

    OdpovědětVymazat
  5. Leni to je krásné zamyšlení! Úžasné, určitě to tak funguje!♥

    OdpovědětVymazat
  6. Příroda je pro nás stále nepochopitelná a zázračná.. a přílišné zásahy se prostě nevyplatí... Gratuluji k úspěchu se švestkou a lituji srnky, které se ještě dnes musí brodit sněhem.. už by si zasloužily jaro a pastvu... Veronika

    OdpovědětVymazat