čtvrtek 27. června 2013

   A máme za sebou poslední školní rok doma. Zvládly jsme spolu 3. a 6. třídu. Od stavby atomu přes punské války, hmyz s proměnou dokonalou i nedokonalou, magnetické účinky elektrického pole až po konstrukci pravidelného šesti, osmi, dvanácti i šestnáctiúhelníku. Zvládly jsme největší společné dělitele i nejmenší společné násobky. Ostnokožce, kroužkovce i lidská práva. Římské císaře i řecké kolonie. Vyjmenovaná slova i násobení mimo obor násobilek.
Od září nás čeká pravidelný režim. Žákovské knížky, ranní vstávání, svačiny, písemky, přestávky, rodičovské schůzky, domácí úkoly, paní učitelky, přezuvky a aktovky. Adélka i Violka se rozhodly, že už půjdou do školy. Těší se neskutečně, tak, jak se těšívají děti do první třídy.
   Minulý týden jsme jeli na poslední přezkoušení do školy, ve které byly holky zapsané (máme to asi dvě hodiny cesty). V každé dědině okolo sedmé hodiny postávaly na autobusových zastávkách děti s aktovkami. Děti, které brzo ráno vstaly, nasnídaly se a  vydaly se na cestu. Každý den s důvěrou obětují svůj čas a svoji energii systému i lidem, kteří si tuto jejich oběť málokdy uvědomují. Čas dětí je stejně vzácný jako čas dospělých. Čas můžeme naplnit čímkoliv. Svůj i svých blízkých. Je příjemné uvědomit si, že máme moc plnit životy lidí okolo sebe radostí, nadšením a láskou. A je příjemné vyzkoušet si, jak moc je to jednoduché :)

 

18 komentářů:

  1. Ať mají Adélka s Violkou životy naplněné radostí, nadšením a láskou i příští školní rok... ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Leni to je krásné to o času dětí...jsi úžasným průvocem na cestě pro Adélku a Violku!!♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, tak to velký obdiv a gratulace. A taky krásné prázdniny!

    OdpovědětVymazat
  4. Leninko ♥ ty mne vždy dojmeš těmi krásnými hlubokými myšlenkami ♥ Děkuji ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  5. ♥♥♥ veeeliký palec nahoru za takový příspěvek, myšlenku ...
    "škola hrou" a poznávání venku, venku, venku - v přírodě, to by bylo něco ... děti jsou na to krásně nastavené a umí si tam báječně vyhrát a mnoho se úplně samovolně naučit ... a samozřejmě citlivé učitelské vedení ... tak minimálně na to ať mají dcerky "štěstí" :)

    OdpovědětVymazat
  6. Porozuměla jsem dobře, že jste zvládli domácí výuku pro 1.stupeň? Po prázdninách už do školy...? Tak ať nadšení vytrvá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Maruško, Adélka byla doma od druhé do šesté třídy. Violka tři roky. A po prázninách do školy...

      Vymazat
  7. Zvládly jste toho opravdu hodně, tak teď je čas na odpočinek. :o) Krásné léto přeju. J.
    P.S. Díky za poslední věty...

    OdpovědětVymazat
  8. Inspirativní blog, moc ráda jsem si ho celý prolistovala!
    Taky zvažuju domácí školu, ačkoli pár let se nás to ještě netýká. Ale obdivuji každého, kdo se do toho pustí a je dětem trpělivým průvodcem.
    Děkuju, budu se ráda vracet :-)

    OdpovědětVymazat