pondělí 17. března 2014

   Minulý týden jsem se po delší době potkala s milými přáteli a ti mi nabídli vrbové proutí. Velkou hromadu dlouhých vrbových prutů :) A já jsem si vzpomněla na anglické vrbové chýše. Vlastně nevím, jestli jsem nějakou viděla ve skutečnosti, nebo jen na obrázku. A tak jsme proutí s mým mužem dovezli a zkusili to. Myslím, že výsledný vzhled chýše je trochu ovlivněn tím, že po celou dobu, co jsme ji stavěli hodně foukalo a téměř pořád pršelo. Kdyby bylo lepší počasí, trochu bychom si vyhráli s detaily.  Čekat na lepší počasí jsme ale nemohli, jde totiž o to, aby se větve ujaly a celá chýše obrostla listím! Chýše ještě není hotová, zbývá nám dokončit ještě asi třetinu šikmého vyplétání a místa, kde se pruty kříží svázat provázky. Návod sem tentokrát dávat nebudu, nejsem si úplně jistá, jestli jsme postupovali dobře. Pokud byste si chýši rádi postavili, stačí vyhledat na internetu Willow Hut, How to make a najdete spoustu obrázků, videí a návodů.
   Jen dodám, že my jsme spotřebovali přibližně 80 vrbových prutů dlouhých 2 až 3 metry. Celý postup je velmi jednoduchý a práce vám ve dvou lidech zabere asi dvě odpoledne. A potom několik měsíců zalévání ;)
   Krásný den :)







8 komentářů:

  1. To je skvělý! Mně se akorát jednou zazelenala zasazená velikonoční pomlázka. :-) A jak to máte veliké, Leni? Postavíš se tam? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, když dám hlavu na bok, tak se tam postavím, což znamená, že většina lidí se tam vejde i s rukama nad hlavou :)

      Vymazat
  2. Jééééé vy jste šikulky!!! Paráda! To jsme rádi, že byli proutky tak pěkně využity!

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé, to je paráda! To se někdo má, když má přátele, co zrovna náhodou mají 2 až 3 metrové pruty :-D :-))) Líbí se mi Leni, jak do toho všeho jdete s nasazením :-). Já se na vrbovou stavbičku nějakou chystám už tři roky a stále nic :-)
    Nějaký jednoduchý návod nebo rady ke stavbám z vrbového proutí jsou myslím i tady http://ekovychova.unas.cz/DOWNLOAD/Zahrada_deti.pdf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ještě nám tu hromada prutů zbyla :) Už ne sice ty nejdelší, ale na chýšku pro Rozinku by to určitě vyšlo! :)

      Vymazat
  4. to je nádherná nádhera!!!my se chystáme na chýši z klacků, kterou bychom rádi nechali porůst hrachorem a tak...můžem jezdit zalévat jen jednou týdně...ale teď jsem si alespoň utrhla proutek a zkusím zakořenit vrbičku!přeju ať krásně obroste!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzano, děkuji :) ...hrachorová chýše by se mi taky zamlouvala :)

      Vymazat
  5. To je supr nápad, bude to nádhera až se zazelená:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat