pátek 4. července 2014

   Je tu léto a s ním moje druhé kolo pokusů s raw stravou. Loni v létě jsem se nedostala dál, než k hranicím  systému "Raw Till Four" - to znamená, že se celý den stravujete raw a k večeři si dáte běžné lehké veganské jídlo. V mém případě to byl třeba krajíc chleba k salátu nebo trocha špaget k avokádu s česnekem a citrónem. V zimě jsem pak jedla vařená nebo pečená jídla mnohem častěji. Celý rok jsem se snažila najít víc informací o onemocněních štítné žlázy. Sešla jsme se i s jednou známou celostní lékařkou. Zmínky o tom, že se někdo uzdravil z onemocnění štítné žlázy jsem ale nacházela zase pouze v souvislosti s raw stravou.
   Už loni jsem se rozhodla, že se z tohoto onemocnění (snížená funkce štítné žlázy) prostě uzdarvím. A to i přesto, že současná medicína s možností uzdravení vůbec nepočítá. Počítá pouze s doživotní substitucí hormonů štítné žlázy, což se mi z mnoha důvodů nelíbí.
   Mimochodem, i přesto se lékaři nezdráhají mluvit o tom, že vás léčí. Ano, léčím se se štítnou žlázou, už šest roků. Na kontroly chodím jednou za rok a téměř pokaždé mi lékařka zvýší dávku léků. Ani jí, ani mně to nepřipadá divné a to mě přivedlo k zamyšlení nad tím, kam až se dnes posunul význam spojení "léčit se". Dnes se docela běžně užívá ve smyslu "brát léky bez cíle uzdravit se". Většina léků totiž jen mírní nebo potlačuje projevy nemocí, takže, když léky užíváme, cítíme se pak "jako bychom byli zdraví". Pokud ale čekáme, že se uzdravíme a léky vysadíme, nedočkáme se. Tak se pak můžeme léčit třeba  šestnáct let s astmatem (můj případ), dvacet let s vysokým tlakem a podobně, určitě máte ve své bezprostřední blízkosti taky někoho, kdo se "léčí". Léčit se dnes doslova znamená zaplavovat svoje tělo léky.
   Ano, jsme pak na lécích závislí, nesmíme si je dovolit jen tak vysadit! Ale co když se stane nějaká přírodní katastrofa a léků bude málo? Nebo co když si najednou uvědomíme, že nás to užívání obtěžuje? Že nám vadí tolerovatelné ale přesto patrné vedlejší účinky. A hlavně, co když chceme být zase úplně zdraví?
   A tak jsem se rozhodla, že to zkusím letos naplno. Lidí, kteří si raw stravou vyléčili kdejakou chorobu je plný internet, ale jak zjistím, jestli je to pravda? Tak, že to taky zkusím. Aby to bylo průkazné, rozhodla jsem se nejmíň dva měsíce jíst jen raw stravu, žádné kompromisy.
   Já vím, budu zase jen další zmínkou na internetu. Ale třeba alespoň pro vás, co mě znáte osobně, bude mít moje zkušenost nějakou hodnotu.
   Takže: Fotím svoji loňskou zprávu z endokrinologie a přikládám ji sem. Tehdejší hodnoty vychází z toho, že užívám jednu tabletku Letroxu (50 mg) denně. Letos na konci léta tady zveřejním svoji letošní zprávu, ať už bude jakákoliv. Můj předpoklad (pokud by raw strava neměla žádný vliv) je, že se mi hodnoty opět zvýší a lékařka mi přidá obden další půltabletku - takhle to dosud fungovalo.
   Pokud máte někdo podobnou zkušenost, budu ráda když mi tu necháte komentář, nebo pošlete zprávu. Budu taky moc ráda, za radu, čeho se najíst opravdu dosyta při tom, že toho nemusím sníst na posezení půl kila. :)
   Krásné letní dny :)


13 komentářů:

  1. Taky držím palce a doufám, že to vyjde. Jsem opravdu zvědavá!

    OdpovědětVymazat
  2. při zmínce o Letroxu se mi vybavil jeden článek... viz odkaz. raw strava to rozhodně není, ba naopak, ale tomu zas věřím já. tak aspoň pro zajímavost...
    http://www.jimejinak.cz/2012/05/take-radi-letrox-aneb-jak-ho-tana-prestala-potrebovat/
    s pozdravem Jana

    OdpovědětVymazat
  3. na hyperfunkci by mohlo také pomoci doplnit jód třeba ve formě mořských řas, já brala kelp v tabletách a pomohlo to. ještě je dobrá mochna bílá (lapčatka), ta roste na Ukrajině. ale tu se mi sehnat nepodařilo. přeji hodně štěstí. a díky za pěkné pobytí tady u vás, je tu dobře.

    OdpovědětVymazat
  4. Fandím a jsem zvědavá na výsledek. Máte to dobře načasováno, přes léto si dovedu na raw stravě být, jak je chladno, osobně potřebuji vařená jídla. Tak jako tak, držím palce.

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem měla hyperfunkci, byůa jsem na operaci před 10 lety, teď musím brát Letrox...Jsem zvědavá na vaše výsledky.

    OdpovědětVymazat
  6. dobrý den, milá paní. moc by mě zajímalo, jestli to nějak dopadlo. anebo je to stále ve vývoji, jako vše ostatně...?
    ale nenaléhám. je to krásný blog, i když spící. ty svatební šaty si zase prohlížím stejně nadšeně jako tehdy.
    měla jsem štítnou žlázu roky na lécích - hormonech. hypofunkce. pak jsem je vysadila (hned jsem otěhotněla - první dítě -trochu jsem se obávala, aby to bylo ok) a kupodivu se vůbec nic nestalo, naopak, měla jsem ideální hodnoty. doplňovala jsem ale mořské řasy. pořád mě sledovali a když bylo synkovi půl roku (druhé dítě), měla jsem pro změnu zas hyperfunkci. lékař okamžitě nařídil přestat kojit a případně že zase mi dá léky. tak jsem kojit nepřestala a vůbec nic se nestalo. naopak, časem se mi štítná žláza srovnala natolik, že už mě odmítli sledovat, a teď už roky ani žádné testy nebyly...snad je to v pořádku. doplňuju ale zase jód, teď zrovna Lugolovým roztokem. jsem asi na 80% na raw a ne úplně vegan, ale skoro.
    krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Dobrý den milá Calenndulo, jak to celé dopadlo? Hodně rychle jsem přišla na to, že nejsem typ, který vydrží jen na syrové stravě. Po třech dnech čistě syrové stravy mám jednoduše takový hlad, že nejde zahnat jinak, než jednoduchým vařeným veganským jídlem. Zjistila jsem, že pro mě je ideální stravování tzv. Raw Till Four - jíst syrovou stravu celý den a večeři si dát lehkou veganskou - stačí třeba k salátu pár opečených brambor, kousek chleba, těstovin. Úplně jiná věc je, že moje rodina tolik nadšená z raw stravy není. Dcery i muž nepohrdnou dobrým teplým veganským obědem. Takže vařím a když už vařím, tak i ochutnám, případně jím s nimi. Nejsem prostě schopná a možná ani ochotná vynaložit v téhle oblasti víc vůle a být důsledná. Jednoznačně ale vím, že mě osobně nejvíc vyhovuje stejné složení stravy jako vám - 80 procent raw. Např. ale teď v zimě jím určitě mnohem míň syrového - jednoduše proto, že ovoce a zelenina nejsou tolik dostupné a ani dobré jako v létě, chuť bych třeba na šťavnaté ovoce měla velkou, ale nerada kupuju v zimě jahody a podobné věci (nehledě na cenu). Se štítnou žlázou jsem na tom pořád stejně - nehorší se ani nelepší. I to je důvod, proč jsem nakonec pokračování tohoto blogu nezveřejnila. Ale hlavně jsem rychle přišla na to, že nechci ze svého jídla udělat hlavní téma svého života a věnovat mu tolik energie. Přece jen, pokud trváte na tom, že jíte jen raw, musíte víc řešit stravu na cestách, návštěvách, oslavách apod. Takže jím co nejvíc syrového, když bych měla odhadnout "celoroční průměr", tak syrová strava bude tvořit asi 50 procent mého jídelníčku (v létě víc, v zimě míň) a to je asi na uzdravení šž málo. Mám k hypofunkci ještě i autoimunitní poruchu šž a myslím, že jsem pochopila, že kromě stravy je důležité uvědomit si (a pokusit se narovnat a změnit) i různá navyklá schemata chování a jednání. Jde to všechno ruku v ruce, rozhodně jsem se nevzdala, nečekám už ale, že změna (a uzdravení) se odehrají během půl roku.
      Moc mě překvapilo, že blog ještě někdo sleduje! Děkuji!
      Krásné dny i vám :)
      Lenka

      Vymazat
    3. jé, děkuju za detailní odpověď, a tak rychlou. raw till four je prima a vlastně to tak mám. po té čtvrté pak už něco zčásti vařeného máme k večeři.
      souhlasím, není to pouze o stravě, nezanedbatelné jsou vztahy, psychické obsahy a odpady a dopady...schémata...přesně! a je někdy dost těžké to zaběhané v sobě měnit...ale doufám, že to je možné a věřím tomu a stále se pokouším...
      měla jsem vážné zdravotní problémy a kdybych přijala "léčbu", jsem teď asi na invalidním vozíku, anebo bych na něj směřovala. skoro jsem přestala chodit. musela jsem hledat sama, jak si pomoct. zároveň řešíme i atopický ekzém a alergie u dětí. po mnoha pokusech a omylech můžu snad už říct, že jsme to hodně zlepšili, možná už i vyřešili. po letech trápení je tohle pro mě zázrak. velký podíl u nás na tom všem má strava. nemyslím si, že pro každého člověka je vhodný jen ten jeden stravovací systém, tím bych si nechtěla zúžit pohled na svět. my máme vlastně každý z rodiny trochu jinou stravu, v závislosti na reakcích a potřebách. ale vcelku se hodně inspiruju scd, gaps a raw.
      dlouho jsem to nechápala, přišlo mi to jako hloupost, ale zjistila jsem, že nám jako rodině opravdu hodně dělá problémy obilí. ani brambory, cukr a mléčné výrobky nejíme, kromě muže, ten trochu může :)
      když jsem vysadila obilí a brambory, mouku, pečivo...první měsíc jsem mívala hlad, cpala se zeleninou a třeba vajíčkama...ale je to tak jen než se trávení vyčistí od nánosů mouky, od patogenních bakterií...potom zázrakem najednou stačí sníst menší množství potravin a člověk je sytý. je to vlastně dost osvobozující, ty velké hlady skončily, krevní cukr se normalizoval, nejsou tolik chutě na sladké nebo slané.
      se mnou se stal zázrak a opravdu z docela zoufalého zdravotního stavu jsem se zachránila a žiju naplno, je mi tak dobře, jak mi nikdy v životě nebylo. když jsem skočila na scd, měla jsem problém ujít pár metrů. ale od prvního dne jsem cítila zlepšování, to bylo opravdu ohromné a okamžité, jak mi to sedlo. teď chodím kilometry, běhám, cvičím, jsem tak šťastná, nejde to ani popsat, jak.
      a já myslím, že jak to píšete, tak to děláte moc hezky! taky musím vařit, hlavně kvůli rodině. kolikrát s nimi to vařené ani nejím, nebo jen málo. taky mají rádi pečené dobroty a ty já už taky nemusím. ale nejde nikomu nic nutit. děti už jsou velké a musely souhlasit s tím, že do toho jdou. manžel samozřejmě taky. moc jim to pomohlo. je krásné vidět, jak jejich problémy zmizely a mizí. je úžasné následovat tělo, ono si říká, co chce, je to ohromný dobrodružství a stálý vývoj, cesta někam dál...
      máte ke svému zdraví takový uvědomělý postoj, k rodině, dětem, k tvorbě...je to i tady vidět. to je obdivuhodné. přeji Vám hodně zdraví, nejen na šž, ale celkově...a prostě vše dobré!
      Hanka

      Vymazat