pondělí 24. září 2012

Docela mě pobavilo, jak se setkaly knížky, které teď právě čtu. Nejen svou fyzickou přítomností na mé poličce u postele, ale hlavně svým obsahem. Víc než sto let starou Mystiku Evelyn Underhill jsem začala číst už někdy v létě. Knížku mám doma asi 8 let, sáhla jsem po ní ale až teď. A před pár dny jsem si k téhle, pro mě místy náročné, četbě přibrala Tichou dívku Petera Høega. A to proto, že u nás brzy vyjde jeho další kniha a já jsem nechtěla zůstat tolik pozadu :) A ke svému úžasu jsem zjistila, že Høegova kniha je plná vtipných citací středověkých mystiků a světců. (Vtipnost je způsobená jejich umístěním do kontextu příběhu.)  Že to, o čem autorka Mystiky pojednává velice seriózním, zevrubným způsobem, se celým Høegovým příběhem prolíná podobně naléhavě jako vůně cukroví Vánocemi, přitom ale s nadhledem, vtipem i lehkou ironií.
A jako na třešinku na dortu jsem předevčírem v noci narazila v románu na větu: ""Nepřichází v úvahu," chtěl říct, "souhlasím s Rudolfem Steinerem. Krev je eine sehr geistige Flüssigkeit."
...Steinerovu knihu Duchovní věda a zdraví člověka jsem si v létě půjčila od rodičů. Zatím jsem ji ani neotevřela, ale leží na poličce spolu s ostatními rozečtenými knihami. Nicméně přesně tuto otázku (eine sehr geistige Flüssigkeit) jsme nedávno řešili dlouhou rozpravou s mým mužem... 
A nakonec... jedna z rovin Høegova románu, velmi rezonuje se vším, co mi letošní rok neodbytně okupuje mysl.
Když to shrnu, je obvyklé, že se knihy, do nichž se pustíte sice současně, leč vyberete si je namátkou, takhle potkají? Každopádně, mě to velmi baví :)






5 komentářů:

  1. už visí, polička důmyslná....♥

    OdpovědětVymazat
  2. Haničko, nakonec mi poličky vyrobil soused... to mi připomíná, že mu za ně ještě musím donést jeho oblíbené kafe... nic za ně nechtěl a dal mi je rovnou čtyři :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je milé, takové sousedy mít - radost...

    OdpovědětVymazat
  4. Přízemní a materialistické ale: ta polička je dokolnaláááááááááááááááááááá. Kde bydlíte, že jsem tak oprsklá?! I já bych ráda takového souseda ... :o).

    OdpovědětVymazat
  5. Soused bydlí v Blansku. Je to soused v našem původním bydlišti ;) Doufám, že tady takové taky najdu. Kdybyste chtěla stejnou poličku, já vás k němu nasměruju ;)

    OdpovědětVymazat