pondělí 6. ledna 2014

   Kdysi dávno měla Adélka období, ve kterém milovala Čapkovu pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou vařili dort. Nejen, že jsme knížku četli pořád dokola. Museli jsme si ji hrát jako divadlo, vymýšlet recepty na dorty, péct dorty, jíst dorty, kreslit dorty...
   A nakonec jsem dostala nápad napsat Adélce knížku o dortech, která se bude tak trochu točit okolo té milované původní knihy. Kromě úvodní kapitoly pojednávající obecně o dortech jsem vymyslela ještě dva příběhy. První je o dvou holčičkách (Adélka tehdy a ještě i dlouho potom milovala příběhy o jakýchkoliv dvou holčičkách), které si podle pohádky O pejskovi a kočičce upečou taky dort, do kterého dají jen to, co mají nejraději. (A kupodivu to i dobře dopadlo, dort byl výborný!)
   Druhá pohádka je o pejskovi a kočičce, kteří spolu bydlí v domečku a milují pohádky O pejskovi a kočičce. Všechny je mají doma a navzájem si je předčítají. A tento pejsek s kočičkou si jednou řeknou, že je velká škoda, že ten pejsek s kočičkou z té původní knížky ten svůj dort vlastně vůbec neochutali. A tak se rozhodli, že ten dort upečou znovu, přesně podle návodu v té knize (ano, včetně hlavy z husy) a toho původního pejska a kočičku na něj pozvou. (V knížkách, dětském světě a fantazii je všechno tak jednoduché a přímočaré.)
   A představte si, že ten pejsek s kočičkou přijeli a dort se povedl a všichni si moc pochutnali, takže bezmála sto let stará křivda byla napravena. Ptáte se, jak to, že jim z dortu taky nebylo špatně, stejně jako tomu zlému psovi? To je jednoduché... zlý pes dort shltal celý sám a shltal ho ještě horký. Ten dort se měl nechat vychládnout a měl se rozdělit nejmíň mezi dva psy a dvě kočky. :)

   Všechny vás moc zdravím v novém roce a přeju vám, ať všechno, do čeho se letos pustíte dobře dopadne :)





 

 


 










12 komentářů:

  1. Naprosto skvělá! Už jsem ji obdivovala kdysi dávno na Fleru. Dokonce jsme tenkrát s Mařenkou podle téhle vaší knížky dělaly ty skládací dorty. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni! To je perfektní :-)
    Koketuju s myšlenkou udělat pro syna, který má teď období vesmírné a raketové, knížku s pohádkami v tomhle duchu. Vymyslela jsem pro něj dosud svě, které má moc rád. Ale doplněno o takové kreativní hrátky, to vypadá báječně...tak snad se k té realizaci dokopu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Lununku, úžasnost na entou je to ♥ a tuze moc se u ní sbíhají sliny. Leni, pamatuji si živě, když jsi dala ten blog tenkrát kdysi na fler, nemohla jsem se ho nabažit a potom hned následoval "Krásný obal, toť vizitka mého muže" :o) ... ahóóój všem.

    OdpovědětVymazat
  4. To je snad nejlepší věc, kterou jsem kdy na blogách viděla - ne za rok 2014 ani 2013, ale celkem. Spolu s ěmi šitými knihami od Břichopasky.
    Paráda! Ten příběh je skvělej! A k tomu i hrátky a propracování, všechno. A do těch barevných obrázků s perspektivou, do těch se opravdu může pustit jen profesionál, jinak by to snadno špatně dopadlo. Takhle to dopadlo náramně! Perfektní.
    To je na nějakou cenu.

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasné dílo, takovou knížku od maminky by milovalo každé dítě jisto jistě. Krásná práce :-)

    OdpovědětVymazat
  6. ...v příštím životě budu asi tvoje dcera, jo? :-D

    OdpovědětVymazat
  7. To je nádhera ♥ Adélka se má ... krásně :)

    OdpovědětVymazat