pondělí 12. listopadu 2012

    Tak se nám podařilo, za velké pomoci obou dědečků, během tohoto víkendu zasázet na zahradu asi 33 stromů a zhruba deset keřů. Během posledního měsíce jsem vyrobila plán zahrady, jehož různé vývojové fáze máme pořád ještě vylepené doma po zdech.
  Dvakrát jsme s Romanem jeli do zahradnictví v Uherském Ostrohu, kde mají opravdu velký výběr starých odrůd ovocných stromů.  Jak se nakonec ukázalo, nakoupili jsme asi 33 stromů, přestože podle plánu jich na zahradě mělo být 28. Nakonec se vešly všechny, včetně dvou stromů, ze kterých se nám někde ztratily cedulky, takže nás čeká i překvapení :)
    Staré odrůdy jabloní mi učarovaly už svými poetickými názvy. ...Odolali byste copak stromu s názvem Zvonkové, Gdanský hranáč, Řehtáč soudkovitý, Matčino, Kardinál žíhaný, Ovčí hubičky, Malinové holovouské nebo Krasokvět?
 O týden dřív jsem celou zahradu osela lučními osivy od firmy Planta Naturalis. A tak snad jednou všechny ty poetické stromy porostou na modré zvonkové, červené červánkové, žluté dukátové nebo bílé louce krajkové. V mých představách to vypadá nádherně ;)
   Clooney musel všechno pozorovat z okna, pořád ještě po operaci zlomené nohy nesmí běhat po nerovném terénu a nesmíme mu ani sundat náhubek, aby si nevytahal stehy...
    ...Když jsem se dnes ráno probudila, přepadla mě docela naléhavá otázka, kterou jsem, jen co Roman otevřel oči, musela vyslovit nahlas. ...Co budeme dělat s tolika jablky!?
...Budeme je rozdávat, za pár let si rozhodně přijdte natrhat! :)















13 komentářů:

  1. Budete dělat mošt nebo cidre. To bude dobrota! Jablíček nebude přebývat, uvidíš! A taky už cítím ten vynikající štrůdl!♥

    OdpovědětVymazat
  2. Leninko, to bude nádhera...a kdybys ještě věděla, že řehtáč opravdu řehtá, gdánský hranáč je hranatý, malinové holovouské je krásně malinové, a zvonkové připomíná tvarem zvon trošinku...a všechna tahle jablíčka výborně chutnají! Ještě by to chtělo kvalitní sklep, Zvonkové jablíčko jsme jedli v květnu! bylo na mne hrozně kyselé, ale brtníčkovi chutnalo...už se těším až budu taky sázet stromy ♥ a vysévat louku...

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko, všechny odrůdy jsem podrobně nastudovala, toho řehtáče jsem vybrala právě kvůli řehtání, pamatuji si ho z dětství :) ...a kyselá jablka chutnají Romanovi, takže zvonkové snad zvládneme a brtníček u nás bude mít každý rok košík zvonků ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, není nad krásný sad! A navíc sad starých odrůd. Taková lavička pod jabloní, včely bzučí vůkol...úplně vidím tu vaši idylu :) A s jabkama? To máš: křížaly, kompoty, povidla, přesnídávky, želé, ocet, .... :) Nebo to můžete prodávat na jarmarcích. Těch s lokálními odrůdami snad bude více a více.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je prostě krása.(klasická otázka hlavně "zvídavých"sousedů:co s těma jabkama budete dělat,já bych to porazil,atd...,tak na to už jsem alergická.Co se asi s "těma jabkama" dělá - viz.Eva a ještě zbyde pro kosáky.

    OdpovědětVymazat
  6. Evi, včely taky jednou plánujeme a snad dojde i na lavičku :) Až pojedeš okolo, zastav se :)

    OdpovědětVymazat
  7. Bohdano, přesně tak, doufám, že to množství společnými silami (my, známí, příbuzní, kolemjdoucí a potom taky náš pes (miluje jablka) a kosi, srnky, divočáci) zvládneme :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to si děláte srandu?!? Vy budete mít vlastní sad? Jako vy nestačilo, že žijete v nejkrásnějším domě a šijete nejkrásnější brože ...:o). Přeju krásný víkend!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Roso a už nic víc, opravdu ;) Taky přeji krásný víkend! :)

    OdpovědětVymazat
  10. To je váš dům? Je parádní, na nádherném místě. Matčino, o tom občas mluví babička, u nich je taky spoustu jabloní, ale máme taky krávy a koně a další zvířectvo, takže ti to aspoň všechno sní :D

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherný domeček uprostřed jabloňového sadu .... tomu říkám "pohádka" .... Marki

    OdpovědětVymazat
  12. houbo, M.A.R.K.I děkuji za návštěvu a za milé komentáře :) ...Krásné dny :)

    OdpovědětVymazat
  13. Jé, krásný dům s krásným výhledem. Ten aspoň bude umět stárnout. A zahrada se vždycky hodí - jablka se přeci dají dělat aspoň na sto způsobů (přesnídávkou počínaje a kalvádosem konče). ;-)

    OdpovědětVymazat