čtvrtek 30. září 2021

    Před devíti lety jsme se stěhovali do našeho domu a já jsem se tu několikrát zmínila o pracech na budoucí zahradě. Zahradu jsme zakládali na pozemku, kde ještě rok předtím bylo pole obhospodařované tou nejklasičtější metodou. Půda mrtvá, bez viditelného života - žádné žížaly, brouci, larvy. Stromům ani keřům se prvních několik let nechtělo růst, první dva roky jsme si ani nebyli jistí, zda vzejde louka. V létě mi zalívání všech stromků a keřů zabralo obden čtyři hodiny. A právě ve chvíli, kdy jsme už začínali propadat beznaději se všechno dalo do pohybu. Stromy a keře si vytvořily dostatečný objem jemných vlásečnicových kořínků, luční rostliny porazily půdokryvné "plevele" a zahrada začala pomalu vypadat jako zahrada. Dokonce místy i bujná zahrada. 

   Po devíti letech máme dostatek jablek, třešní, švestek a moruší. Taky máme hodně lískových oříšků - lísek tu máme asi pět. Máme drobné ovoce z muchovníků, rakytníků a aronií. Vinná réva je docela punk, protože ji nijak nestříháme a navíc prorůstá psím vínem, vistárií, břečťanem a popínavým zimolezem, ale daří se jí dobře. Ostružiny, josta a mišpule. Taky spoustu lesních jahod, mirabelek a srstek. Akorát rybíz asi tuší, že je u nás hlavně proto, že prostě patří do každé zahrady, ale ve skutečnosti ho moc nemusíme a tak prostě neroste, ale my si ho hýčkáme. 

   Skvěle se u nás daří nejrůznějším růžím a slézům. Pustorylům, kterých jsem zasázela asi deset, protože na jejich vůni jsem skoro závislá. Máme tu spoustu různých kalin, šeříků, svíd, vajgélií, kdoulovců, dřínů a zimolezů. Tavoly a trojpuky. Kolkvície i ptačí zob nebo hlošinu úzkolistou. Kosatce, denivky, hortenzie a orlíčky. Dlužichy, bohyšky a kakosty. Zahrada je plná dobromysli a meduňky, které se šíří samy. V louce ale roste ještě řada rostlin, které zatím ani neznáme, postupně se je učím poznávat a využívat. Letos jsem takhle "objevila" třeba bukvici lékařskou. Bylinková zahrádka ještě čeká, až jí trochu pomůžu, ale základní bylinky tu tak nějak máme všude - tu mezi pivoněmi (těch jsem zasázela dvacet pět různých!), tu pod révou, jen my víme, kam jít pro mátu a kam pro levanduli. 

   Žije tu velká spousta ptáků, motýlů, čmeláků a netopýrů a hlemýžďů ale i myší a slimáků. Letos jsme jednou v noci měli světlušku dokonce i doma. Taky tady máme lasičku, hodně slepýšů a ježky. A protože k nám přišlel před čtyřmi roky ještě i Jáchym, tak na zahradě přibyly třeba houpačky, které svařil můj muž a obligátní pískoviště. :)

  Takže ty jabka už rozdáváme, zastavte se! 

   Fotky jsou z posledních dvou let.





































5 komentářů:

  1. Lenko, to je nádherná zahrada! Kl.

    OdpovědětVymazat
  2. ...máte "zelený palec" jak říkají Italové...ať se daří vám i zahradě :-) jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Leninko, to je nádhera jak vaše zahrada vyrostla. Jsem z toho úplně a zcela dojatá a těším se na ten náš prostor. Za devět let ♥

    OdpovědětVymazat